Almanya'da Erasmus için nasıl vize alınır? (D tipi ulusal vize)

Herkese merhaba,

İnternet sitemin ilk gönderisinde, bu ekonomide bir şekilde Erasmus'a gitmek için bütçesini ayarlayabilmiş ama vize konusunda kafası karışan arkadaşlara yardımcı olmak istiyorum.

2022 Yaz döneminde Almanya'da Erasmus yaptım ve D tipi ulusal vizeyle beş ay Almanya'da yaşadım. Bu yazıda vize başvuru sürecini adım adım anlatacağım.

 

Gerekli Belgeler

Erasmus programına kabul aldınız, hibeniz çıktı. İlk olarak Almanya'nın Türkiye Temsilciliği sitesinden vize hakkında gerekli bilgileri almanız gerekiyor. Burada bizi ilgilendiren belge:

Bu belgeyi ezbere biliyor olmamız gerekiyor. Her şey bu PDF dosyasında yazıyor ve aslında bundan başka bir kaynağa ihtiyacınız yok (evet WhatsApp gruplarında sorulan sorulara pasif agresif cevaplar veren o kişi benim). Evrak teslim gününüzde (bunu sonraki adımda anlatacağım) tüm evraklarınız tam ve doğru olarak gitmeniz çok önemli. Bu evraklardan bazılarını açıklamak istiyorum.

  • Başvuru Formu

    Teslim edeceğiniz belgelerin başında tabii ki başvuru formu geliyor. iDATA'daki bankoda dakikalarca beklemek istemiyorsanız VIDEX online form doldurmanızı öneririm. Kağıda elle yazdığınız formu görevli yine sisteme gireceği için boşuna vakit kaybetmeyin. Almanca veya İngilizce doldurabilirsiniz.

    "Occupation" kısmında "öğrenci" seçin. "Purpose of stay" de Study olacak. Bu bölümdeki "I intend to stay for no longer than twelve months in the Federal territory and apply for a visa that covers the entire duration of my stay" seçeneği çok önemli. Bunu seçmezseniz vizeniz üç aylık gelebilir ve Almanya'ya gittikten üç ay sonra Ausländerbehörde ile uğraşıp oturum izni almak zorunda kalabilirsiniz. 

    Bunları seçince referans kısmında educational establishment otomatik olarak seçilecek. Referans olarak da kabul mektubunuzda yer alan kişiyi ve iletişim bilgilerini yazacaksınız. Kendi kabul mektubumu örnek olarak koyuyorum, sağ kısımda iletişim bilgisi var:

     

    Bir önemli kısım da "Means of support and details of stay". Burada means of support bloke hesap (Sperrkonto), Almanya'dan sponsor (Verpflichtungserklärung, altındaki soruyu buna göre doldurmalısınız) veya hibe (Erasmus-Stipendium)'den biri veya ikisi olabilir. Adres kısmına da biliyorsanız kalacağınız yeri, bilmiyorsanız üniversitenin posta kodunu ve şehri yazıp geçin.

    Bu formu iDATA'ya götürdüğünüzde ufak hatalarınızı düzeltecekler. O yüzden çok stres yapmadan rahat rahat doldurun.

  • Üniversiteden teyit yazısı ve burs onayı

    Bu belgeler size Türkiye'deki üniversiteniz tarafından İngilizce ve imzalı olarak size verilmiş olmalı. Benim durumumda İTÜ aynı belgede hem tarihleri hem hibeyi bildiriyordu. Bunun da örneğini paylaşıyorum:

  • Bloke Hesap

    En önemli belge bu. Ben sponsorla gitmediğim için o tarafı bilmiyorum ve sadece bloke hesabı anlatacağım. Ben bloke hesabımı açmak için Expatrio kullandım. Diğer kolay seçenek olan Fintiba'dan daha ucuzdu. Hayatı sevmiyorsanız Deutsche Bank veya İşBank Almanya'yı da kullanabilirsiniz.

    Yatıracağınız tutarını hesaplarken kalacağınız ay x 934 Euro (2023 itibariyle) yaparak göstermeniz gereken toplam tutarı bulun. Hibe mektubunuzda ne yazıyorsa o tutarı toplamdan çıkarın ve kalan tutarı bloke hesaba yatırın (kullandığınız firma üstüne hizmet bedeli ve sonrasında geri vereceği bir buffer ekleyecektir)

    Örneğin ben 6 ay kalacaktım ve 2022'de aylık gereken tutar 861 Euro'ydu. Hibe onayımda 4 ay boyunca 600 Euro alacağım yazıyordu. Oran-orantı ile bunun 6 ayda aylık 400 Euro'ya geldiği kolayca bulunabilir... Expatrio'ya bilgileri girerken aylık 861 yerine 461 Euro yazdım ve hesabımı o şekilde açtım. Yani 6 x 861 = 5166 Euro'nun 4 x 600 = 2400 Euro'su hibe, kalan 5166 - 2400 = 2766 Euro'su bloke hesaptaki para oldu.

Bloke hesabın detaylarını başka bir gönderide anlatacağım. Bunu gerçekten birileri okumaya başlayana kadar yapmış olmayı umuyorum.

  • Sigorta (A/T 11 ve diğer)

    Türkiye'de bir ebeveyniniz üzerinden sigortalıysanız tebrikler, ücretsiz A/T 11 alabilirsiniz. Bu form SGK tarafından düzenleniyor ve iki ülke arasındaki anlaşma gereği buradaki sigortanızı Almanya'da da geçerli hale getiriyor: SGK internet sitesi bilgiler

    Bu belgeyi almak için üniversitenizden Erasmus'a gittiğinize dair bir yazı ve üzerinde dönem tarihlerinin yazdığı kabul mektubunuzu sigortaya kayıtlı olduğunuz SGK İl Müdürlüğü'ne götürmeniz gerekiyor. Benim kabul mektubum Almanca'ydı fakat dönem başlangıç/bitiş tarihleri yazdığı için sorun olmadı.

    İstanbul'da Fındıklı'daki il müdürlüğü dışında Kartal SGK (aslında Maltepe'de ama adı Kartal) de bu belgeyi düzenleyebiliyor.

    Eğer iki dönem gidiyorsanız, size yine de altı aylık belge verecekler. Şanslıysanız iki dönem için de belge alırsınız. Şanssızsanız siz Almanya'dayken sigortasına bağlı olduğunuz kişinin gidip yenisini alması gerekiyor.

    Eğer A/T 11'inizin başlangıç tarihinden önce Almanya'ya girmek istiyorsanız ek bir seyahat sağlık sigortası yaptırmalısınız. Herhangi bir firmadan yaptırabilirsiniz. Bitiş tarihi A/T 11'in başlangıcı olsun.

    A/T 11 alamıyorsanız sigorta yaptırmak zorundasınız. Almanya'da sigorta çok karışık bir konu olduğu için burada yanlış bir bilgi vermek istemiyorum. Ben bloke hesabımı açarken Expatrio üzerinden TK resmi sağlık sigortası alınabiliyordu. Ayrıca bazı arkadaşlarım daha ucuz olduğu için Mawista firmasından özel sağlık sigortası almışlardı. Bunlar hakkında bir sürü kaynağı internette bulabilirsiniz.

Evrak teslim randevusu ve vize ücreti

Almanya, Türkiye'den vize başvurularını almak için iDATA firması ile çalışıyor. Firmanın randevu sistemini takip ederek randevu talebinizi oluşturabilirsiniz. iDATA'ya 32,81 Euro hizmet bedeli ödemek istemiyorsanız telefonla arayıp direkt konsolosluğa gitmek istediğinizi söyleyebilirsiniz ama ben kolay yolu tercih ettim ve iDATA üzerinden başvurdum. Randevu alırken hizmet bedelinin bir kısmını ve randevu gününüzde de kalanını ödüyorsunuz. TL olarak ödüyorsunuz ve kart geçiyor. Erasmus hibesi aldığımız için bir vize ücreti ödemiyoruz. Eğer hibe almıyorsanız nakit 75 Euro ödemeniz gerekebilir.

Randevuyu evraklarınızı tamamlayınca değil hazırlarken almanızı öneririm. Sistem sizi sıraya atıyor ve sıranız geldiğinde bir randevu tarihi veriyor. Ben 18 Ocak'ta randevu formunu doldurmuştum. 20 Ocak'ta randevu tarihim 14 Şubat olarak belirlenmişti. Daha fazla bekleyen arkadaşlarım da oldu. Yani ne kadar erken o kadar iyi.


Tüm süreci eksiksiz anlattığımı düşünüyorum. Anlamadığınız şeyleri ve ekstra sorularınızı yorumlarda yazarsanız yardımcı olmaya çalışırım.

Okuduğunuz için teşekkürler!


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İTÜ Harf Notu Hesaplayıcı (BETA)